onsdag 22. februar 2012

"Er vi dristige hjerner i samspill, så er vi det"

Det er siste dagen av Fremtidskonferansen 2012 på Nordahl Grieg videregående skole, og vi sitter på rektor, Lin Holvik, sitt kontor.
 
Hvordan har du det i dag?
«I dag har jeg det veldig bra, vent litt,» Holvik spretter opp og svarer på telefonen som ringer. Etter noen sekunder legger hun på igjen. «Jo, det er roligere i dag. Mandag og tirsdag var helt uvirkelig og jeg var litt gira,» smiler Holvik.

Har alt gått som planlagt så langt?
«Ja, mer eller mindre,» sier Holvik. Etter noen sekunders tenkepause legger hun til «Litt sånn i forhold til workshopene, så trenger vi være mer strukturerte. Konferansen er tross alt dobbelt så stor som i fjor siden vi er 600 elever i år.» Så for å oppsummere: «Det vært noen små ting som kan forbedres, men i det store har det hele vert utrolig.»

Hva er målet med fremtidskonferansen?

«Målet er at ungdom, forskere og næringsliv skal møtes i en felles diskusjon om hva fremtiden kan by på,» sier Holvik klart og tydelig.

Hvordan kom dere frem til temaet menneskeverd og teknologi?

«Tema er jo bygget opp rundt hendelsen 22.juli. Vi lurte på hvordan vi kan bruke teknologien til å styrke oss etter 22. juli. Vi ville fokusere på fremtiden, og teknologi er jo alltid et viktig tema på skolen vår.»

Hvilken effekt tror du dette har hatt og kommer til å ha på ungdommen?

«Det er alltid vanskelig å vurdere. Jeg har fulgt med på Twitter og blogg og det virker som at Mads Gilbert var en øyeåpner for de fleste.» Holvik blir tankefull. «Er det så gale i verden?» bryter hun ut. «Mads Gilbert presenterer virkeligheten. Vi ble mer klar over forskjellene mellom fattigdom og rikdom og han var virkelig en øyeåpner. Hva kan vi gjøre med forskjellene? Er verden rettferdig?» Hun sier hun er godt fornøyd så lenge det satte i gang tankeprosessene hos elevene og om noen melder seg inn i politiske partier eller andre ting. Hun håper det har fått ungdommene til å tenke gjennom hva de vil i framtiden, om det bare handler om å bli rike eller om vi har lyst å hjelpe andre.

Var det vanskelig å skaffe foredragsholdere til fremtidskonferansen?
«Nei, det var faktisk overraskende lett. Vi sendte mail, ringte rundt og fortalte om temaet og folk svarte fort. Vi fikk masse positiv respons. Systemet er jo som oftest slik at hvis du først har fått noen, så kommer flere. For det er jo veldig kjekt for foredragsholderne å komme her og snakke med de andre, og prate litt med ungdommen.»

Er det noen som har takket nei til å komme hit på konferansen?

Hun tenker seg litt om. «Det er komitéen som har ansvar for å skaffe disse foreleserne. Og det er klart at noen har jo sagt nei. Men jeg tror ikke noen har sagt nei fordi de ikke syns noe om konferansen, eller tema. Det er mest fordi de ikke har anledning.

Hvilke foredrag gjorde mest inntrykk på deg?
«Her må jeg nok si Gilbert, som mange andre.» Holvik virker sterkt preget av hans foredrag. «Han har holdt på med dette i mange år, så man må jo nesten tro på han. Han har et brennende idealistisk engasjement som treffer rett i hjerte pga. troverdighet. Han har ikke bare ønsket å gjøre noe, men har faktisk personlig gjort noe hele livet og delt kunnskapen sin. Det gjør sterkt inntrykk.»

Hvordan var denne fremtidskonferansen i forhold til den i 2011?

«Den var større, bedre planlagt og mer forberedt,» sier Holvik. «I år hadde vi erfaring å bygge på i motsetning til i fjor. Da var alt nytt for alle, mens det i år flyter litt bedre.» Hun forteller om hvordan årets tema har hjulpet i forhold til å velge ut foredragsholdere, mens det i fjor bare var realfag generelt og derfor var mye vanskeligere. «Til neste år kommer det til å være 900 elever og det blir kjempe stort. Men er vi dristige hjerner i samspill, så er vi det. Det gjør ingenting om det blir litt misforståelser for livet består alltid av noe som ikke fungerer. Vi må løfte opp det vi har fått til og forbedre det vi ikke fikk til før neste år.» Holvik smiler.

Helt til slutt: Kommer dere til å toppe årets konferanse?

«Vi har ikke som mål å toppe årets konferanse. Hvis vi bare skal få flere og flere kjendiser vil vi til slutt måtte invitere den amerikanske presidenten,» ler Holvik. «Så vi kan ikke tenke slik. Vi må finne ut hvilket tema som vil passe neste år, og gjøre det beste ut av det temaet. Det viktigste er å ha et spennende tema, flinke forelesere, og bare ha det kjekt. Og lære noe om fremtiden.»

Skrevet av Amalie og Marita

1 kommentar:

  1. Så flott, jenter! Gode spørmål og fin balanse mellom sitater og beskrivelser i teksten deres.

    SvarSlett